30 Litrelik Akvaryumda Beta Balığı Besleme


zorganÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 5
zorganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2018 06:42
Merhaba
Uzun sayılmayacak bir süredir akvaryumculuğa merak sardım. Daha önce japon balığı, çöpçü balığı gibi basit türleri beslemeyi denedim; onu bile beceremedim [:(]
Çocukluğumdan beri bayıldığım bir tür olan Beta balığını beslemeye karar kıldım. Elimde 30 Lt. lik cam akvaryum var (litresi daha büyük olabilir ama en az 30 yani 30 dan küçük olamaz) bu akvaryuma Betam için bitkili bir düzenek kurmak istiyorum bitki türlerini falan araştırdım ama gerçekten çok kafam karışık.
İlk olarak kimileri CO2 kullanıyor bu şart mı?
Filtre olarak nasıl bir şey tercih edeyim kimi şelale demiş kimi pipo demiş ama anladığım kadarıyla ikisi için de ayrı bir aparat almamız lazım
Tabanına nasıl bir kum koymalıyım kimi bilmemne kumu al ama iyice yıka demiş taban konusnda da çok kafam karıştı
Salyangoz, karides türlerini de çok seviyorum akvaryumuma bunlardan bir kaç tane koysam betam dalaşır mı onlara?
Şimdiden teşekkür ederim aklıma gelenler bunlar bunlar haricinde ilk akvaryumum olacağı için mutlaka bilinmesi gereken önemli bilgileri söyleyebilirseniz de çok sevinirim.
//
Aklıma geldikçe ekliyorum;
Arkadaşlar bu arada benim akvaryumum dikdörtgen şeklinde, çoğu yerde okuduğuma göre beta balıklarına kare akvaryum öneriliyormuş bu da bir sorun teşgil eder mi?
Bitki olarak hangilerini önerirsiniz?
Bir de bu suyun pH, kH gibi olayları çok kafamı karıştırdı bunu kısaca bana özetler misiniz, betalarda da buna dikkat etmem gerekir mi?
Bu arada son olarak akvaryumumda kapak olmama ihtimali var bu çok sorun teşkil eder mi, ( akvaryum bazanın altında 7-8 senedir kullanmadık ben de hatırlamıyorum olup olmadığını) Olmazsa yeni bir tane alabilme imkanı var mı?[EDIT]zorgan,2018-07-22 08:10:17[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MMDoganÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2017
İl: Gaziantep
Mesaj: 90
MMDoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2018 08:13
Ben şu an beta, 3 çöpçü ve birkaç salyangoz besliyorum. Birkaç öneri vereyim, aklında netleşir belki. [:)]

Öncelikle beta balığını bilmek gerekiyor. Beta fazla akımı olmayan sularda yaşar. Bu nedenle pipo veya şelale filtre almak onun için en hayırlısı olur. Ben SunSun HJ-311B isimli şelale filtreyi aldım. Akvaryumum 50 litre ve gayet iyi çeviriyor. Dalga yapmaması için de çıkışı cama çevirdim; hem dalga yapmıyor hem de ses çıkmıyor. Pipo filtre akvaryumda çok yer kapladığı için almak istemedim. İsterseniz askı filtrelere de bakabilirsiniz.

Kum seçimi içine ne koyacağınla ilgilidir. Bitki beslemek istiyorsun sen, sana tavsiyem: önce tabana biraz lav kırığı kum koy, sonra üstüne siyah kuartz kum (hagen deniyor genelde) koy. Ancak siyah kuartza dikkat et alırken, demir içerikli oluyor kalitesizleri, mıknatıs testi yapılıyor kaliteli olup olmadığı anlaşılsın diye. Aldıktan sonra bol su ile iyice yıkarsanız çok iyi olur.

Bitki için çok da fazla endişe etmeyin çünkü kolay yetişen bolca bitki var: java moss, java fern, anubias nana, saz bitkisi, tilkikuyruğu, gül bitkisi, su mercimeği vs. İhtiyacınız olanı alıp ekersiniz, javaları da taşa ya da köke iple sararsınız. Işık ihtiyacını karşılasanız yeter. [:)]

Canlı olarak betanın yanına birkaç adet çöpçü koyabilirsiniz. Saklanma alanı olursa çöpçülere beta saldırmaz. Salyangoz olarak da elma salyangozu koydum ancak dün güzel bir sürprizle beraber 3 tane de ramshorn salyangozu yavrusu çıktı akvaryumdan. [:D] büyüyünce sayıları azaltırım canlı yükü fazla olmasın diye.

Akvaryumun bir tarafına çöpçüler için kovuk benzeri saklanma alanı koyarsanız ve uzun bitkileri arkaya, küçük bitkileri öne doğru yerleştirirseniz güzelce balıklarınızı da seyredersiniz. [:)]

Karides beslenebilir o hacimde ancak az bitki ve az saklanma alanı olursa beta saldırabilir kolaylıkla karideslerinize. Çok tavsiye etmem yani.

Akvaryumla ilgili genel olarak konuşacaksak eğer;
1- Su değişimini belirli bir düzende yapın (3-5 gün arası) ve suyu ya 1-2 gün dinlendirin veya su düzenleyici kullanıp birkaç saat dinlendirin.
2- Balıklarınız için birden fazla yem alın. Ben betam için 5 farklı yem aldım. 3 granül (1 protein ağırlıklı, 1 bitkisel ağırlıklı, 1 yavru büyütme yemi), 1 pul yem, 1 de kurutulmuş yem (Brine Shrimp) aldım. Çöpçüler için ayrı almadım çünkü tabana çöken yemleri afiyetle yiyorlar. [:)] Ancak arada az haşlanmış salatalık atarsanız hem çöpçüleriniz hem de salyangozlar faydalanır.
3- Yemlemeyi aşırı yapmayın. Su değerlerini bozabilirsiniz aşırı yemleme yüzünden.
4- Aldığınız kumu, dekorları, bitkileri iyice yıkayın. Adi salyangoz baskınına uğramak istemezsiniz herhalde. Bana yosundan gelmiş ramshornlar. [:D]
5- Işığı her daim açık bırakmayın veya fazla ışıklandırma yapmayın. Gece kapatırsınız zaten de günde 5-6 saat ışıklandırma yeterlidir. Fazlası yosun sorununa yol açar.
6- Balıklarınızı suya alıştırma yöntemiyle akvaryuma ekleyin. Aksi takdirde ölüm ile karşılaşabilirsiniz.
7- Akvaryumu kurduktan sonra 3 gün boş çalıştırın (bitkileri ekin, dekora tam istediğiniz gibi şekil verin ve balıkları almadan boş çalıştırın). İsterseniz 2. gününden itibaren salyangozları ekleyebilirsiniz, en azından bakteri kültürünü sağlar.
8- Fazla atılan yemler veya pislikler için dip çekimini aksatmayın.
9- Akvaryuma çok elle müdahale etmeyin.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Umarım yardımcı olmuşumdur. [:)]

---

Yeni eklenen bilgilere cevaben:

Akvaryumun şekli önemli değil o kadar da. Betaya yeterli alan sağlayın yeter.
Yukarıda bitki önerisi yaptım zaten.
pH olayına şu anlık çok bakmıyorum ben. Düzgün dinlendirilmiş su ekleseniz kâfi diye düşünüyorum.
Benim akvaryum kapaksız ancak metal kenarlıklar var. Sanmıyorum sorun yaşayacağınızı.
Ancak akvaryum eskiymiş. Bildiğim kadarıyla 10 yılda bir akvaryumun silikonlarını yenilemek gerekiyor. Saklamaya başladığınız tarihten daha da eskiyse buna bir dikkat edin derim.

Sorularınız oldukça yanıtlamaya çalışacağım elimden geldikçe. [:)][:iyi:][EDIT]Xyoline,2018-07-22 08:17:53[/EDIT]

Beğenenler: [T]208117,zorgan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]208117,zorgan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MOONLİGHTÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2018
İl: Antalya
Mesaj: 318
MOONLİGHTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2018 08:42
Co2 siz istiyorsan bu libkten bulabilirsin https://www.akvaryumbitkievi.com/Kolay-Bitkiler
Ben dış filtre taraftariyim ama 50L den az olan akv. Için şart deil benim önerim bir pipo filtre almanız araştırırsanız kendinden motorlu ya da hava motoru ile çalışanları var . Ölçülerine dikkat ederek (muhtemelen kendinden motorlu 30L ye büyük gelecektir) alabilirsiniz.
Pipo dememin amacı bette için hareketli su ölümün sebebidir. Ayrıca kabuksuz artemia ya da sera marka betta yemlerinden verebilirsiniz. Ayrica betta gibi türler açlığa dayanabilir yani haftada bir gün aç bırakın ve çok fazla yem vermeyin. Bunun yanında akv. Dekorunda muhakkak kuytu bir yer oluşturun bette nin dinlenebileceği.
Kum konusunda ise hagen adli kumu kullanabilirsiniz. Ancak ben pet shop yerine internetten alma taraftariyim cunku adam hagen diye almis ne sorsaniz bilmiyo ve her soruya olumlu cevap alıyorsunuz kazıklamamak için internetten n11 hepsiburada gibi sitelerden okyanuspetshop mağazası benim favorim. Temin edebilirsiniz . Bir sorun çıkmayacaktır.
Karides hakkında bir bilgim yok ama salyangozu hicbir eksisi olacağını sanmıyorum (unutmadan çok diskilamasi disinda) elma salyangozunu tercih edebilirsiniz ki yosun oluşumunu önleyecektir.
Akva. Kapak olması taraftariyim yoksa da insaatlarda kullanılan pembe köpük var onlardan uygu. Bir şey kesersiniz .Isıtıcı 50w olsa iyi olur olmazsa da çok soğuk olmayan bir yere köyün.
Sanırım son olarak azot döngüsünü sormuşsunuz sitemizin forum kısmında (en üstteki yeşil kare) Yeni tank sendromu ve azot döngüsü yazısını okuyarak bilgi edinebilirsiniz . Okuduktan sonra bunca şeye mi ihtiyaç var bunları nasıl yapıyım derseniz. Zamanla her şey yerli yerine oturuyor . Bu sebeple salyangozları, belki de vatoz aldıktan sonra 1 hafta kadar akvaryum calissin(kapağını kapatmayin) sonraki hafta içinde balığı alırsınız. Balık demişken betta demissiniz betta için facebook da guruplar var gerçekten de masanı hayrete düşüren baliklar gördüm. Araştırırsanız. Guruplara katılın. Size "plakat" turunu oneririm kuyrugu cok uxun deil ve dayaniklidir . Ilk denem eicin cok uzun kuyruk iyi deil bence cunku yapilan bir. Hata ile kuyruğu kopar ya da erirse üzülürsünüz. Benden bu kadarr[:D]

Beğenenler: [T]208117,zorgan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]208117,zorgan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zorganÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 5
zorganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2018 08:55
Hocam ikinize de yorumlarınız için çok teşekkürler dediklerinizi dikkate alacağım.
Peki bana ışıklandırma konusunda ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz, şimdi aklıma geldi o da [:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MOONLİGHTÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2018
İl: Antalya
Mesaj: 318
MOONLİGHTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2018 09:08
Akvaryumun boyuna göre bir T5 -T8 led alabilirsin . W ne kadar küçükse boyu da o kadar küçüktür. Mesela 39w 80 cm buna göre bakabilirsin . Eğer bulamazsan ya da epey maliyetli olursa (kucuk ve büyük florasanlarin fiyatı arasında pek bi fark yok) o zaman akvaryumun kapağını al bi elektrikciye git o şerit gibi olan ledlerden yapıştırır. Ya da elektrikciye T5 led lazım buna yapistiricaz dersen yardımcı olur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zorganÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 5
zorganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2018 09:34
O kadar basitse ben de yaparım ya teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir